Top
El Yoga Educa / Articles  / Yoga per educar: connecto amb l’infant que sóc

Yoga per educar: connecto amb l’infant que sóc

Article publicat a la revista on-line “Yoga en red” l’1 de juliol de 2013.

Sí, el yoga educa! Aquesta és una afirmació que sembla evident però s’escolta poc. I s’aprofita menys. Per això ha sorgit un projecte excel·lent per ensenyar als adults a utilitzar les meravelloses eines del yoga en l’educació dels nostres fills i filles.

estatues-2El Yoga Educa proposa descobrir, a través del yoga, altres territoris des d’on abordar l’educació de nenes i nens d’una manera més integral (hàbits,valors, límits, emocions, salut de la ment i el cos…).

No creus que és important que un nen aprengui a conèixer les seves emocions, a cuidar el seu cos i la seva ment, a valorar l’important de la vida, a viure en convivència? En el dia a dia escolar podem compartir eines i estratègies a través del ioga que aporten experiències enriquidores perquè els aprenentatges es gestionin des de l’autoestima, el respecte, la inclusió, la confiança, l’harmonia, l’atenció i la concentració, la cohesió de grup, l’empatia i l’assertivitat.

Prenent com a marc teòric occidental els quatre pilars de l’educació de l’Informe Delors de la UNESCO (Aprendre a viure junts, Aprendre a saber, Aprendre a fer, Aprendre a ser) El Yoga Educa fa una proposta de programa de vuit seminaris. Estan basats en els criteris d’aquest informe Delors i en els estadis d’educació integral per a tota la vida que va aconsellar Swami Sivananda:

Purifica’t = Salut de la ment i el cos: Desbloqueig i neteja de toxines del cos i la ment a través de propostes que podem incorporar a la nostra vida quotidiana.

Estima = Emocions i sentiments: Aprendre a reconèixer les emocions per impulsar i dirigir la nostra energia. Prendre consciència del que sentim ens ajuda a poder comunicar-nos d’una manera assertiu i tenir recursos per gestionar els conflictes.

Dóna = Gestió de l’energia: L’energia és il·limitada i en aquest seminari aprenenem a saber amb quins recursos comptem per captar i com la podem gestionar perquè ens sigui favorable en el dia a dia de la nostra vida quotidiana.

Fes el bé = Respecte per l’entorn. La connexió entre el cap i el cor fa que les nostres accions siguin autèntiques i coherents. L’eix principal d’aquest seminari és aprendre a educar des del cor.

Serveix = Comunicació amb un mateix i amb els altres. La comunicació entre un mateix i l’entorn és una activitat d’aprenentatge indispensable per a l’ésser humà des de la gestació. Aprendre a comunicar- des del nostre interior ens aporta eines per saber escoltar i respectar el propi ritme i el dels altres.

Medita = Atenció i concentració: Aprendre a través dels sentits interns i externs, ia entrar en la concentració i l’atenció amb un mandala, el moviment, l’escolta o un joc.

Sigues bo = Transformació: La simbologia dels contes, les faules, les llegendes i els relats autobiogràfics ens poden aportar confiança i transformació interior per caminar cap a la resiliència. El mètode SWAN de Swami Niranjan ens acompanya en aquest seminari.

Adona’t= Consciència i presència: La consciència i la presència del que fem en cada moment, a cada pas, ens allibera i ens ajuda a créixer ia considerar cada instant i cada segon de les nostres vides com un acte d’aprenentatge i de creixement intern.

Els 4 pilars de l’educació de l’informe Delors de la UNESCO: els pilars educatius d’El Yoga Educa

Share

No Comments

Post a Comment

Ús de galetes

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies